ARTVİN İLİ ŞAVŞAT İLÇESİ VELİKÖY KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Site Haritası
Üyelik Girişi
Aidat Borcu Sorgulama
velikoydernegi.com.tr
Takvim
Saat

Cengiz Aksakal

                                                 
1980'de işkenceden ölen Cengiz öğretmenin ailesi kazandığı tazminatla bir hemodiyaliz makinesi alıp bağışladı. Törene Şavşat kaymakamı da katıldı
12 Eylül 1980 darbesi sonrasında gözaltına alındığı karakolda, işkence sonucu yaşamını yitiren öğretmen Cengiz Aksakal'ın ailesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) kazandıkları tazminatla, Şavşat Devlet Hastanesi'ne hemodiyaliz cihazı bağışladı. 30 hastanın faydalanacağı böbrek cihazının hizmete alınışıyla ilgili 'özür' anlamına gelen törene Kaymakam Salih Altun da katıldı.

İŞKENCECİLERE HAPİS

Artvin'in Şavşat ilçesine bağlı Veliköy'de öğretmenlik yapan TÖBDER (Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği) üyesi Cengiz Aksakal, 12 Eylül 1980 darbesinden kısa bir süre sonra gözaltına alındı. Artvin'de adı işkencehaneye çıkan eski Öğretmen Okulu'ndaki sorguda gördüğü işkence sonucu 3 Kasım 1980'de hastaneye kaldırıldı. Aksakal, 12 Kasım 1980 günü yaşamını yitirdi. Öğretmenin işkenceden öldüğü, doktor raporu ile de tespit edildi. Öldüğünde 40 yaşındaydı ve geride gözü yaşlı bir eş ile ikisi kız, biri erkek 3 çocuk bıraktı. Aksakal'ın eşi Teren Aksakal, kocasının işkenceyle öldürülmesinin peşini bırakmadı. 1981'de eşini öldürenlerden şikâyetçi oldu. 9. Kolordu Askeri Mahkemesi'nde yapılan yargılama sonucu, işkenceden sorumlu tutulan Üsteğmen Ferit Ildıran ve Astsubay Vecdi Cengiz, 2'şer yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak dava Askeri Yargıtay aşamasındayken, Artvin'de işkence yapanları teşhis eden Halit Dursun ifadesini değiştirdi, diğer tanıklar ve somut deliller dikkate alınmayarak beraat kararı verildi.

27 YIL SONRA KARAR

Türkiye'deki yargılamadan sonuç alamayan Teren Aksakal, davayı AİHM'ye taşıdı. Eylül 2007'de davayı sonuçlandıran AİHM Türkiye'yi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşam hakkını düzenleyen 2'inci ve işkence ve kötü muameleyi yasaklayan 3'üncü maddelerine aykırı davranmaktan, 45 bin euro manevi tazminata mahkûm etti. Mahkeme masraflar için de 5 bin euro ödenmesine karar verdi. AİHM'den kazandıkları tazminatı geçtiğimiz aylarda alan Aksakal ailesi, bu paranın 20 bin eurosunu dedelerini göremeyen 5 torunun eğitiminde kullanmak için ayırıp, geri kalan kısmıyla böbrek hastaları için hemodiyaliz cihazı alarak, babalarının memleketi Şavşat'taki Devlet Hastanesi'ne bağışladı.

İSTANBUL'A GÖÇ ETTİLER
Babası gözaltında öldürüldüğünde 12 yaşında olan oğlu Tamer Aksakal, bağışın başka yere çekilmemesi için törene katılmadıklarını söyledi. Oğul Aksakal, "1980 darbesinin mağdur ettiği ailelerden biri olduk. Babamın ölümünden sonra İstanbul'a göç ettik. Sağcısıyla, solcusuyla herkesin çok sevdiği babam, böyle bir ölümü hak etmemişti. Anısını insanları hayata bağlayan bir cihazla yaşatmaya karar verdik. 'Siz babamıza böyle yaptınız ama biz insanların hayatını kurtarıyoruz' demek istedik. Ona yakışanı yaptık" diye konuştu.

30 BÖBREK HASTASINA HİZMET
30 hastanın faydalanacağı böbrek cihazının hizmete alınması ile ilgili 12 Aralık'ta yapılan törene, Kaymakam Salih Altun, Belediye Başkanı M. Naci Köroğlu, Emniyet Amiri Fevzi Yıldırım, İlçe Sağlık Grup Başkanı Erdoğan Çolak gibi isimler katıldı. İşkence sonucu ölen öğretmen Aksakal'a özür niteliği taşıyan bu törende, cihazın üzerine, "Öğretmen Cengiz Aksakal adına eşi ve çocukları tarafından bağışlanmıştır" plaketi çakıldı.


2723 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam105
Toplam Ziyaret209820
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
Hava Durumu