ARTVİN İLİ ŞAVŞAT İLÇESİ VELİKÖY KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Site Haritası
Üyelik Girişi
Aidat Borcu Sorgulama
velikoydernegi.com.tr
Takvim
Saat

182 tür kelebek tespit edildi

182 tür kelebek tespit edildi

12.10.2008 13:30:00


Kaçkar Dağları Sürdürülebilir Orman Kullanımı ve Koruma Projesi” kapsamında gerçekleştirilen proje alanında 182 tür kelebek tespit edildi.



Konu ile ilgili Kaçkar Dağları Sürdürülebilir Orman Kullanımı ve Koruma Projesi’nde Erciyes Üniversitesi’nden Dr. Evrim Karaçetin şunları kaydetti:”Kaçkar Proje bölgesi iklimsel ve ekolojik yapısı ile kelebekler için çok önemli bir bölge durumunda. Çoruh Nehri, Karadeniz bölgesinde Akdeniz ikliminin hakim olduğu bir bölge.
            Bölgede çalışmamıza kadar 190 kelebek türü kaydedilmiş durumda idi. TEMA Vakfının yürütücülüğünü yaptığı Doğa Koruma Merkezinin biyolojik çeşitlilik kısmında aktif rol aldığı “Kaçkar Dağları Sürdürülebilir Orman Kullanımı ve Koruma Projesi” kapsamında Haziran ayından Eylül başına kadar yürüttüğümüz kelebeklerle ilgili biyo çeşitlilik çalışmasını tamamladık. Çalışma kapsamında haziran ortası temmuz başı, temmuz ortasından ağustos başı, ağustos ortasından eylül başına kadar bölgeyi üç kere ziyaret edip, 1x1 km 2 çözünürlükte kelebek verilerini toplamış bulunmaktayız. Bu çalışmalar sırasında tek bir kelebek türü toplamamış, sadece gözlemcilik düzeyinde araştırmalarımızı yürüttük.
            Çalışmalarımızda 182 tür kelebek kaydettik. Bunlardan 20 tanesi daha önce bu bölgede görülmemiş olan türler. Dolayısıyla bölgenin tür listesi 210 türe kadar yükselmiş oluyor bu çalışma ile. İngiltere’de 56, tüm Avrupa kıtasında 500 ve tüm Türkiye’de 345 tür olduğu düşünülürse 230’a ulaşan tür çeşitliliği ile Kaçkar Proje bölgesinin ne kadar zengin olduğu anlaşılır.
            Tüm bunlara ek olarak, bölge çok önemli olan bazı türlere de ev sahipliği yapmaktadır. Çalışma bölgesinde dünya çapında nesli tehlike altında olan Apollo (Parnassius apollo), korubeni kelebekleri (Glaucopsyche alcon, Glaucopsyche arion) hala büyük populasyonlar halinde bulunabilmektedir. Bölgede aynı zamanda Hazer Piri Reisi (Satyrus parthicus) gibi nadir türler bulunduğu gibi (ki bu tür bu bölgede ilk defa kaydedilmiş tir) , sadece Kafkas iklim kuşağında yaşayan Kafkas menekşe kelebeği (Boloria caucasica) gibi türler de yaygın şekilde gözlemlenebilmektedir.
            Tüm bu çeşitliliğin başlıca sebeplerinden biri olarak zengin yaşam alanı, iklim ve bitki çeşitliliği gösterilmektedir. Çoruh Vadisi, iklimi ve bitki örtüsü ile Akdeniz yapısı göstermekle birlikte kuzeye doğru gidildikçe Karadeniz iklim ve bitki yapısı belirginleşmekte, bazı bölgelerde yer yer bozkır bitki yapısına rastlanmaktadır. Tüm bu çeşitlilik farklı bölgelere adapte olmuş kelebeklerin de varolabilmesi için önemli bir ortam hazırlamaktadır.
Hayvancılık ve Kelebekler
            Bölge aynı zamanda insan ve doğanın uyum içinde olmasının, doğanın insan faaliyetlerine de ihtiyaç duyulduğunun önemli bir örneği olarak karşımıza çıkar. Hayvancılık ve kelebek çeşitliliği kesinlikle bir arada bulunması gerektiğinin önemli örneklerini bize sunar.
      Korubeni kelebekleri (Glaucopsyche alcon, Glaucopsyche arion) Türkiye’de sadece Kaçkarlardaki Alpin çayırlıklarında yaşar. Bu kelebeklerin yaşam döngüsü oldukça karmaşıktır. Dişi Korubeni kelebeği bitkinin üzerine yumurtasını bırakır. Yumurtadan çıktıktan sonra yaşamının ilk aşamasını üzerine konduğu bitki ile beslenerek geçiren kelebek, biraz büyüdükten sonra kendisini toprağa bırakır ve formaldehit salgılayarak beklemeye başlar. Myrmica cinsine ait olan bir tür karınca da bu kokuyu alır ve tırtılı kendi yavrularından sanarak yuvalarına taşırlar. Gelişimini karıncanın yuvasında tamamlayan tırtıl, kışı kozasında geçirir ve bir sonraki yaz kelebek olarak çıkarak bu karmaşık yaşam döngüsünü tamamlar. Yani kelebeğin devamlılığı karıncanın bulunması sayesinde mümkündür. Ancak karıncanın yaşaması için de yuvalarının üzerindeki bitkilerin çok fazla uzamaması gerekmektedir ki bu Karadeniz gibi ormanların hızla büyüdüğü yerlerde ancak hayvancılık sayesinde mümkündür. Hayvancılığın tükendiği bölgelerde bu kelebeklerin sayılarının hızla azaldığı gözlemlenmektedir. Nitekim Avrupa’da pek çok ülkede bu kelebekler yok olmuş, hayvancılığa benzer otlatma çalışmalarının koruma organizasyonları tarafından uygulanması ile yeniden tanıtılması başlatılmıştır.
     Ülkemizde de maalesef hayvancılık giderek azalmakta olup, biyo çeşitliliğin ve kendi kültürümüzün ortadan kaybolmaması için hayvancılığın devamlılığın sağlanması bu çalışma ile de ortaya çıkmaktadır.”bilgilerini verdi.
 Kaçkar Dağları Sürdürülebilir Orman Kullanımı ve Koruma Projesi Yusufeli Yerel Ofis Sorumlusu Mehmet Turan’dan alınan bilgiye göre,”Proje kapsamın da kelebeklerle ilgili yapılan çalışmada Erciyes Üniversitesinden Dr. Evrim Karaçetin başkanlığında İngiltere’den iki, Macaristan’dan bir kişi konu uzmanı ile beraber çalışmalar yapılarak ilçemizdeki proje alanı kapsamında ki kelebek türleri tespit edilmiş oldu. Bu yönüyle bölgemizin biyo çeşitlilik açısından ne kadar öneme haiz olduğu yapılan çalışmalarla ortaya çıkmıştır.” dedi. 


Kaynak : Yusufeli Haber
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam51
Toplam Ziyaret209766
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Hava Durumu